Pavlova z malinowo-różana

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mój wymarzony tort urodzinowy. Długo o nim myślałam. Niezwykłe połączenie róży i malin. Sprawdzi się również z okazji Dnia Matki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki :

    6 białek
    340 g cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki octu winnego


    Składniki na krem:

    400ml śmietany kremówki 30%
    100 g mascarpone
    2 łyżki wody różanej
    pół słoiczka konfitury z płatków róży
    200g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pavlova

Pavlova z malinowo-różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Białka ubijamy w misce na sztywno. Do białek dodajemy stopniowo cukier - po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Gdy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca.
    Na papierze do pieczenia rysujemy kolo o średnicy 25 cm. Wykładamy masę na papier i formujemy bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione.
    Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Pieczemy około 1,5 godziny.

    Na ostudzoną bezę nakładamy krem.Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i wodę różaną. Na upieczoną i wystudzoną bezę wykładamy konfiturę i krem. Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować