Pavlova z malinowo-różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Białka ubijamy w misce na sztywno. Do białek dodajemy stopniowo cukier - po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Gdy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca.
Na papierze do pieczenia rysujemy kolo o średnicy 25 cm. Wykładamy masę na papier i formujemy bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione.
Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Pieczemy około 1,5 godziny.
Na ostudzoną bezę nakładamy krem.Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i wodę różaną. Na upieczoną i wystudzoną bezę wykładamy konfiturę i krem. Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze