Pavlova z kiwi i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bezy to ostatnio mój ulubiony deser, który sporządzam dla znajomych i bliskich z rodziny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 białka
    odrobina soli
    pół łyżeczki octu z białego wina
    pół szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Dekoracja:
    300 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    100 g mascarpone
    3 sztuki kiwi
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Pavlova z kiwi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy cukier.
    Posypujemy mąką ziemniaczanej dodajemy ocet i delikatnie mieszamy. Bezy nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 150 stopni. Pieczemy 25 minut, wyłączamy piekarnik, bezy pozostawiamy w piekarniku na kolejne 25 minut - następnie je wyciągamy i studzimy.
    Bitą śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Dekorujemy gotowe bezy, układamy na nich kawałki kiwi i posypujemy czekoladą.

Porady

Kiwi można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Najlepiej kwaśnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować