Pavlova z bananami i kajmakiem

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonale chrupiąca z zewnątrz, delikatnie piankowa wewnątrz, ozdobiona masą kajmakową i bananami. Idealnie komponuje się z wytrawnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -4-5 białek (170 g)
    -250 g drobnego cukru
    -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    - 200 ml kremówki
    -200 g mascarpone
    -2 banany
    -kilka łyżek kajmaku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pavlova z bananami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w suchej, bez śladów tłuszczu, misie miksera. Ubijać do powstania gęstej piany. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wysypywać cukier, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 3 godziny. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku, najlepiej całą noc.
    Następnego dnia w misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić. Wyłożyć na bezę i ozdobić bananami oraz kajmakiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować