Doskonale chrupiąca z zewnątrz, delikatnie piankowa wewnątrz, ozdobiona masą kajmakową i bananami. Idealnie komponuje się z wytrawnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
-4-5 białek (170 g)
-250 g drobnego cukru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml kremówki
-200 g mascarpone
-2 banany
-kilka łyżek kajmaku
Pavlova z bananami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka umieścić w suchej, bez śladów tłuszczu, misie miksera. Ubijać do powstania gęstej piany. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wysypywać cukier, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 3 godziny. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku, najlepiej całą noc.
Następnego dnia w misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić. Wyłożyć na bezę i ozdobić bananami oraz kajmakiem. Smacznego!
Komentarze