Pavlova z agrestem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pavlova jest zawsze pyszna ale taka wersja z lekko kwaskowatym agrestem jest wprost doskonała! Agrest przygotowałam w specjalny sposób bo moczyłam go kilkukrotnie we wrzącym syropie cukrowym. Dzięki temu był bardzo miękki i lekko słodki :)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • beza:
    5 białek
    250 g cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    masa:
    250 g mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki
    2 czubate łyżki cukru pudru

    agrest:
    200 g agrestu
    50 ml wody
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Pavlova

Pavlova z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Na dużej blaszce do pieczenia uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 19-20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 140C. Piec ok. 55-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • 2. masa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder Królewski, miksując dolewać śmietankę aż do uzyskania gęstego kremu.
  • 3. agrest:
    Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, zostawić do ostudzenia. Zimny agrest wyjąć z syropu, ponownie go zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, ostudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz (łącznie 3 razy). Agrest wyjąć z syropu, lekko odsączyć.
    Jeden blat bezy przełożyć połową kremu śmietanowego, rozłożyć połowę agrestu, lekko wcisnąć, przykryć drugim blatem bezy. Na wierzch wyłożyć resztę kremu śmietanowego, rozłożyć resztę agrestu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Białka Masa śmietanowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować