Pavlova warstwowa...

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

... z kiwi, truskawkami, podana z sosem truskawkowo-wiśniowo-cytrynowym. Wierzch bezy chrupiący, środek mięciutki. Delicious!

Doraa
  • Średni

Składniki

- białka: 4 sztuki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 200 gramów
- ocet winny: 1 łyżka
- ekstrat waniliowy: 0.5 łyżeczki
- mąka kukurydziana: 2 łyżki

- białka: 4 sztuki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 200 gramów
- ocet winny: 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
- mąka kukurydziana: 2 łyżki

- śmietana 30-36%: 1 litr
- cukier puder: 2 łyżeczki
- Śmietan-fix (warto jest go dodać, gdy śmietana jest 30%): 2 sztuki

- truskawki (wybrać większe): 200 gramów
- kiwi: 2 sztuki

- mus truskawkowy (zmiksowane blenderem truskawki z dodatkiem cukru): 1 szklanka
- sok wiśniowy (3/4 szklanki): 0.7 szklanki
- sok z cytryny (wyciśnięty z 1 cytryny): 1 sztuka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova warstwowa...

  • 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać ocet, ubić. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać esencję waniliową. Wymieszać.
  • 2. Przygotowana masę przełożyć na papier do pieczenia, formując kształt tortu o średnicy ok. 22cm. W czasie pieczenia średnica nieco się powiększy.
  • 3. Początkowo piec w temperaturze 180st. C, po ok. 20 minutach, zminiejszyć temperaturę do 150st. i doglądając tortu piec go jeszcze ok. 40-45 minut. Po upływie tego czasu, zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Tak samo postąpić z następną bezą.
  • 5. Przygotować sos: mus truskawkowy połączyć z sokiem wiśniowym oraz z sokiem z cytryny. Schłodzić.
  • 6. Kiwi obrać, pokroić w półplasterki. Obrane, umyte i osuszone truskawki pokroić na ćwiartki.
  • 7. Ubić śmietanę, na końcu dodać cukier puder i w razie potrzeby śmietan-fix. Ubić.
  • 8. Połowę śmietany rozłożyć na pierwszej bezie. Na śmietanie rozłożyć połowę owoców. Przykryć drugą bezą i postąpić podobnie z resztą śmietany i owoców.
  • 9. Wierzch tortu polać kilkoma łyżkami musu, resztą polewać pokrojone porcje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torttruskawkapavlovakonkurs_truskawka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Pavlova

Dodane przez: Mienta

Tort Pavlova

Szybki tort z sezonowymi owocami...

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Gotowa Beza

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort Bezowy / Biała Pavlova

Tą Pavlova czyli Tort bezowy zrobiłam...

Dodane przez: Polish Wife Turkish Husband

PAVLOVA

Beza nad bezami. Idealnie chrupka...

Piętrowa Pavlova z kremem porzeczkowym i owocami lasu

Dodane przez: Gotuj z Kasią

Pavlova z owocami lasu

Wyjątkowa, piętrowa Pavlova, przełożoną...