Pavlova piętrowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Klasyczny deser bezowy, który zawsze wzbudza pozytywne emocje, zarówno wytwornym wyglądem, jak i niesamowitym smakiem.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • beza:
    6 białek

    300 g cukru

    1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

    1 łyżka octu

    dodatkowo:

    500 ml śmietany 30%

    300 g truskawek

Pavlova piętrowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całość stanie się błyszcząca i przestaniemy wyczuwać kryształki cukru.

    Dodajemy mąkę oraz ocet, dokładnie miksujemy.

    Na blaszce z wyposażenia piekarnika formujemy 3 krążki z bezy, starając się, aby były one w miarę równej grubości. Nie ma się co za bardzo przejmować, czy są kształtne, czy nie...

    Po złożeniu całości i tak każdy będzie patrzył z podziwem.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 st.C (termoobieg, grzanie góra+dół) na 1 godz. i 10 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  • 2. Śmietanę (porządnie schłodzoną) ubijamy na sztywno. Blaty bezowe przekładamy śmietaną i truskawkami. Małe truskawki układamy w całości, większe kroimy na pół.



    Schładzamy i zjadamy...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy