Pavlova

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To pyszny australijski deser na bazie bezy i owoców :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5-6 białek
    300 g cukru pudru
    cukier waniliowy (1 łyzka)
    ocet z białego wina (1 łyżka)
    mąka ziemniaczana (2 łyzki)

    •400 g śmietany kremówki
    •1 szklanka cukru pudru
    •świeże owoce

Pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka przekładam do miski, dodaję cukier puder i cukier z wanilią i miksuję. W przypadku mocnego miksera można włożyć cukier puder na samym początku, w innym wypadku polecam stopniowo.

    Ubijam na sztywną pianę.

    Dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
    Rysuję koło na papierze do pieczenia (ok. 23-25 cm) i przekładam cała pianę i równo rozprowadzam.

    Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i natychmiast zmniejszam do 150°C i piekę ok. 1,5 godziny. W połowie czasu pieczenie polecam przykryć bezę folią aluminiową, dzięki temu zostanie jasna.

    Po upieczeniu zostawiam by wystudziła się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.



    W tym czasie kremówkę ubijam z cukrem pudrem na gęstą śmietanę.


    wystudzoną bezę ostrożnie przekładam na paterę, nakładam śmietanę i dekoruję owocami. Smacznego.

Porady

Bezę można przechowywać w lodówce .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy