Pavlova

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To pyszny australijski deser na bazie bezy i owoców :)

piranija
  • 150min

Składniki

5-6 białek
300 g cukru pudru
cukier waniliowy (1 łyzka)
ocet z białego wina (1 łyżka)
mąka ziemniaczana (2 łyzki)

•400 g śmietany kremówki
•1 szklanka cukru pudru
•świeże owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova

  • 1. Białka przekładam do miski, dodaję cukier puder i cukier z wanilią i miksuję. W przypadku mocnego miksera można włożyć cukier puder na samym początku, w innym wypadku polecam stopniowo.

    Ubijam na sztywną pianę.

    Dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
    Rysuję koło na papierze do pieczenia (ok. 23-25 cm) i przekładam cała pianę i równo rozprowadzam.

    Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i natychmiast zmniejszam do 150°C i piekę ok. 1,5 godziny. W połowie czasu pieczenie polecam przykryć bezę folią aluminiową, dzięki temu zostanie jasna.

    Po upieczeniu zostawiam by wystudziła się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.



    W tym czasie kremówkę ubijam z cukrem pudrem na gęstą śmietanę.


    wystudzoną bezę ostrożnie przekładam na paterę, nakładam śmietanę i dekoruję owocami. Smacznego.

Porady

Bezę można przechowywać w lodówce .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Tort Pavlova

Dodane przez: Gospodyni

Tort Pavlova

Cudownie chrupiąca i ciągnąca zarazem....

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Beza Pavlova

Dodane przez: Ania153

Beza Pavlova

Wspaniała Beza Pavlova mojego autorstwa....

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

Deser Pavlova

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Deser Pavlova w pucharku

Wspaniały i szybki deser. Jeśli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE