Pavlova

  • wyświetlono: 494 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dla mnie Pavlova to odrobina luksusu, ale również sposób na wykorzystanie niepotrzebnych białek.

DSC_0795
  • 30min

Składniki

6 białek
1,5 szklanki cukry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukry pudru
owoce do dekoracji - u mnie świeży ananas

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova

  • Ubite na sztywno białka z cukrem1. Białka ubić na sztywna panię i powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem uformować z piany koło.
    Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec do 90 minut.
    Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Ananas2. Ananasa obrać i pokroić na kawałki.
  • Beza3. Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować owocami.

    Smacznego :)

Porady

Do dekoracji można wykorzystać ulubione owoce sezonowe lub konfitury.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezapavlova

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Pavlova

Dodane przez: Mienta

Tort Pavlova

Szybki tort z sezonowymi owocami...

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

beza pavlova

Dodane przez: Nina80

beza pavlova

zachwyci każdego

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Tort Pavlova

Dodane przez: Gospodyni

Tort Pavlova

Cudownie chrupiąca i ciągnąca zarazem....

Gotowa Beza

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort Bezowy / Biała Pavlova

Tą Pavlova czyli Tort bezowy zrobiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE