Pavlova

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla mnie Pavlova to odrobina luksusu, ale również sposób na wykorzystanie niepotrzebnych białek.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 białek
    1,5 szklanki cukry
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukry pudru
    owoce do dekoracji - u mnie świeży ananas

Pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubite na sztywno białka z cukrem 1. Białka ubić na sztywna panię i powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem uformować z piany koło.
    Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec do 90 minut.
    Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Ananas 2. Ananasa obrać i pokroić na kawałki.
  • Beza 3. Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować owocami.

    Smacznego :)

Porady

Do dekoracji można wykorzystać ulubione owoce sezonowe lub konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy