Pavlova

  • wyświetlono: 743 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pavlova to australijski deser, nazwany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Beza z bitą śmietaną i owocami miała być przygotowana specjalnie dla tancerki, gdy poprosiła o "coś lekkiego".

Kasja1986
  • 600min

Składniki

beza:
szklanka białek
szklanka cukru kryształu
szklanka cukru pudru
szczypta soli

obłożenie:
pół litra słodkiej śmietanki 30%
ulubione świeże owoce u mnie truskawki, nektarynka, borówki, maliny

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova

  • 1. Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i na koniec cukier puder. Gotową Bezę wykładamy na papier do pieczenia formujemy okrąg lub kopułkę, jak wolimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni C i suszymy około 3-4 godzin. Bezę wykładamy na kratkę i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ją na bezę. I ozdabiamy dowolnie owocami.

Porady

Bezę lekko na środku kruszę drewnianą łyżką, następnie wypełniam bitą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Tort Pavlova

Dodane przez: Gospodyni

Tort Pavlova

Cudownie chrupiąca i ciągnąca zarazem....

Beza Pavlova

Dodane przez: Ania153

Beza Pavlova

Wspaniała Beza Pavlova mojego autorstwa....

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

Deser Pavlova

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Deser Pavlova w pucharku

Wspaniały i szybki deser. Jeśli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE