Pavlova

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pavlova to australijski deser, nazwany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Beza z bitą śmietaną i owocami miała być przygotowana specjalnie dla tancerki, gdy poprosiła o "coś lekkiego".

  • 10 godz.

Składniki:

  • beza:
    szklanka białek
    szklanka cukru kryształu
    szklanka cukru pudru
    szczypta soli

    obłożenie:
    pół litra słodkiej śmietanki 30%
    ulubione świeże owoce u mnie truskawki, nektarynka, borówki, maliny

Pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i na koniec cukier puder. Gotową Bezę wykładamy na papier do pieczenia formujemy okrąg lub kopułkę, jak wolimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni C i suszymy około 3-4 godzin. Bezę wykładamy na kratkę i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ją na bezę. I ozdabiamy dowolnie owocami.

Porady

Bezę lekko na środku kruszę drewnianą łyżką, następnie wypełniam bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy