Pavlova

  • wyświetlono: 256 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rozkosz dla podniebienia

Kuchnia w opałach
  • 180min

Składniki

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru (dodałam też 2 łyżki cukru trzcinowego)
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml. śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
śmietan-fix

owoce (truskawki, maliny kiwi)

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova

  • 1.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.
    Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm.
    Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę.
    Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut.
    Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.

    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
    Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Beza Pavlova

Dodane przez: Ania153

Beza Pavlova

Wspaniała Beza Pavlova mojego autorstwa....

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

Tort Pavlova

Dodane przez: Gospodyni

Tort Pavlova

Cudownie chrupiąca i ciągnąca zarazem....

Beza Pavlova

Dodane przez: seline

BEZA PAVLOVA

Pyszny Australijski deser dla zwolenników...

Deser Pavlova

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Deser Pavlova w pucharku

Wspaniały i szybki deser. Jeśli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE