2 patisony
100 g mięsa mielonego (karkówka)
czerwona cebula
ząbek czosnku
papryczka chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera koziego
300 ml przecieru pomidorowego
4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
1/2 łyżeczki cukru
sól ,pieprz
Patisony faszerowane mięsem i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem.
W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał.
Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem je około 50 minut .
Komentarze