Patisony faszerowane mięsem i serem kozim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem.

  • 60 min

Składniki:


  • 2 patisony
    100 g mięsa mielonego (karkówka)
    czerwona cebula
    ząbek czosnku
    papryczka chilli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    100 g sera koziego
    300 ml przecieru pomidorowego
    4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
    1/2 łyżeczki cukru
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Patisony faszerowane mięsem i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
    Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
    Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem.
    W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał.
    Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem je około 50 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować