Patison nadziewany kuskusem i warzywami

4.5 (177 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Nadziewany patison na talerzu prezentuje się doskonale.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - patison średni: 1 sztuka
    - kasza kuskus: 2 łyżki
    - papryka czerwona: 2 plastry
    - kurki: 40 gramów
    - mała marchewka: 1 sztuka
    - cebula duża: 0.25 sztuki
    - fasola żółta (strąki): 7 sztuk
    - curry: 2 szczypty
    - słodka papryka: 4 szczypty
    - sól do smaku: 5 szczypt
    - pieprz: 3 szczypty
    - chilli: 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patison nadziewany kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć kaszę kuskus, dwie szczypty curry, wymieszać i zalać wrzącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kuskus. Patisona umyć odkroić górę i wydrążyć środek. Z zewnątrz posmarować go olejem i oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w słupki, marchewkę obrać, pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, fasolę pokroić w kawałki o długości dwóch centymetrów, kurki opłukać z piachu i pokroić bardzo drobno.
    Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, smażyć chilli, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać kurki, smażyć, aż puszczą wodę, dodać marchewkę chwilę smażyć, fasolkę chwilę smażyć, a na końcu dodać paprykę, chwilę smażyć. Następnie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, smażyć tak długo aby odparować płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Gotowe patisony faszerować mieszaniną i zapiekać w wysmarowanym naczyniu olejem w temp. 180 stopni Celsjusza bez przykrycia do miękkości patisona ( u mnie 60 min.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować