Patison nadziewany kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć kaszę kuskus, dwie szczypty curry, wymieszać i zalać wrzącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kuskus. Patisona umyć odkroić górę i wydrążyć środek. Z zewnątrz posmarować go olejem i oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Paprykę umyć, pokroić w słupki, marchewkę obrać, pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, fasolę pokroić w kawałki o długości dwóch centymetrów, kurki opłukać z piachu i pokroić bardzo drobno.
Na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, smażyć chilli, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać kurki, smażyć, aż puszczą wodę, dodać marchewkę chwilę smażyć, fasolkę chwilę smażyć, a na końcu dodać paprykę, chwilę smażyć. Następnie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, smażyć tak długo aby odparować płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Gotowe patisony faszerować mieszaniną i zapiekać w wysmarowanym naczyniu olejem w temp. 180 stopni Celsjusza bez przykrycia do miękkości patisona ( u mnie 60 min.)
Komentarze