Patelnia chłopska

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

To danie jest idealne na jesień i zimę, kiedy robi się coraz chłodniej, a my potrzebujemy bardziej treściwych obiadów.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach (zimą obranych) przekrojone na 4
    10 dkg dowolnej wędliny
    5 dkg salami
    3-4 jajka
    1 duży pomidor
    masło do posmażenia wędliny
    przyprawa do ziemniaków
    majeranek
    sól i pieprz
    ser żółty do posypania
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patelnia chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić trochę masła i podsmażyć na nim wędlinę i salami, po chwili dodać pomidora pokrojonego w kawałki oraz ugotowane ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, zamieszać.
  • 2. Na patelnię wbić 3-4 jajka (w zależności od liczby osób dla których szykujemy danie), podsmażyć.
  • 3. Na koniec posypać danie serem żółtym i szczypiorkiem.

Porady

Zimą pomidora można zastąpić pokrojonym w grubsze plasterki korniszonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować