Pate z wątróbki drobiowej

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha!

  • 35 min

Składniki:

  • 45 dag wątróbki drobiowej
    20 dag masła
    2 szalotki
    50 g rodzynek
    100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni
    1 łyżka ziół prowansalskich
    3-4 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Mleko do namoczenia wątróbki
    Mąka pszenna do obtoczenia wątróbki

Pate z wątróbki drobiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.

  • 2. Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni.
  • 3. Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem na kremowy mus.
    Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy