Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha!
35 min
Składniki:
45 dag wątróbki drobiowej
20 dag masła
2 szalotki
50 g rodzynek
100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mleko do namoczenia wątróbki
Mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
Pate z wątróbki drobiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.
2.Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni.
3.Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem na kremowy mus.
Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.
Komentarze