• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny pasztet z wątróbek indyczych, z dodatkiem jabłka, tymianku i brandy

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g wątróbki z indyka ( moczymy około 2-3godz w mleku)
    150 g masła
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 jabłko
    50 ml koniaku lub brandy lub soku jabłkowego
    1lyzeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet Przekąski

Patè - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patè z wątróbek 1. Na 50 g masła smażymy pokrojoną szalotkę, czosnek, pokrojone w plasterki jabłko, na lekko brązowy kolor, odsuwamy na bok, wrzucamy pokrojoną wątróbkę pozbawiona błon (bo inaczej będzie gorzkie), smażymy około 2 minut, potem razem mieszamy z cebulka , podlewamy koniakiem, dodajemy tymianek, chwilę gotujemy tak żeby alkohol nam odparowal, zestawiamy z ognia doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę dodając 50 g masła. Przelewamy do pojemniczkow , przecierajac przez sitko jeśli chcemy mieć gładki paszteciki. Na wierzch wlewamy roztopione masło. Zostawiamy w lodówce najlepiej na noc. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka pasztetowa

4.99 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet z kaczki

To może cię zainteresować