REKLAMA

Patè

wyświetlono: 82 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszny pasztet z wątróbek indyczych, z dodatkiem jabłka, tymianku i brandy

opublikowany: 15.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 400 g wątróbki z indyka ( moczymy około 2-3godz w mleku)
    150 g masła
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 jabłko
    50 ml koniaku lub brandy lub soku jabłkowego
    1lyzeczka suszonego tymianku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Patè z wątróbek 1. Na 50 g masła smażymy pokrojoną szalotkę, czosnek, pokrojone w plasterki jabłko, na lekko brązowy kolor, odsuwamy na bok, wrzucamy pokrojoną wątróbkę pozbawiona błon (bo inaczej będzie gorzkie), smażymy około 2 minut, potem razem mieszamy z cebulka , podlewamy koniakiem, dodajemy tymianek, chwilę gotujemy tak żeby alkohol nam odparowal, zestawiamy z ognia doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę dodając 50 g masła. Przelewamy do pojemniczkow , przecierajac przez sitko jeśli chcemy mieć gładki paszteciki. Na wierzch wlewamy roztopione masło. Zostawiamy w lodówce najlepiej na noc. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Czarek Czarek

Kiszka pasztetowa z podrobów wieprzowych

Bardzo delikatna dla podniebienia, smaczna pasztetowa.

kategoria: wątróbka golonka Pasztet opublikowany: 13.03.2017 | wyświetlono: 1861 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE