Pyszny pasztet z wątróbek indyczych, z dodatkiem jabłka, tymianku i brandy
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
400 g wątróbki z indyka ( moczymy około 2-3godz w mleku)
150 g masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 jabłko
50 ml koniaku lub brandy lub soku jabłkowego
1lyzeczka suszonego tymianku
1.Na 50 g masła smażymy pokrojoną szalotkę, czosnek, pokrojone w plasterki jabłko, na lekko brązowy kolor, odsuwamy na bok, wrzucamy pokrojoną wątróbkę pozbawiona błon (bo inaczej będzie gorzkie), smażymy około 2 minut, potem razem mieszamy z cebulka , podlewamy koniakiem, dodajemy tymianek, chwilę gotujemy tak żeby alkohol nam odparowal, zestawiamy z ognia doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę dodając 50 g masła. Przelewamy do pojemniczkow , przecierajac przez sitko jeśli chcemy mieć gładki paszteciki. Na wierzch wlewamy roztopione masło. Zostawiamy w lodówce najlepiej na noc. SMACZNEGO
Komentarze