Pasztetowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Proste i pyszne babeczki to nic innego jak domowy pasztet tylko w mniejszej formie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z indyka u mnie gulaszowe
    20 dag wątróbki indyczej
    marchew
    pietruszka
    1/2 małego selera
    cebula
    1 łyżka jarzynki
    1 łyżka pieprzu w ziarnach
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    dodatkowo;
    4 jajka
    30 dag pieczarek
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Przystawki Pasztet

Pasztetowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka obsmażyć na patelni na 2 łyżkach smalcu i przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć wątróbkę. Do mięsa dodać marchew, pietruszkę, seler i cebulę, zalać 1 litrem wody, dodać jarzynkę i pieprz, gotować na małym ogniu do miękkości. Mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, a następnie skręcić przez maszynkę na drobnym sitku razem z wątróbką. Pieczarki pokroić w większą kostkę i dodać do masy mięsnej, następnie dodać jajka i szklankę bulionu z gotowania mięsa oraz tymianek, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz czarnym pieprzem. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać grubą warstwa bułki tartej, następnie napełnić masą mięsną po wierzchu posypać cienką warstwą bułki tartej i ułożyć kilka wiórek masła.
    Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać około 35 minut, pasztet ma się ładnie zarumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować