Pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min

jak zostaje po świętach to można zamrozić.....

  • 40 min

Składniki:

  • 1. łopatka 30 dkg
    2. ćwiartka z kurczaka- duża
    3. boczek surowy 20 dkg
    4. wątróbka drobiowa 20 dkg
    5. jajko 1 sztuka
    6. bułka 0,5 sztuka
    7. marchew, pietruszka, cebula po 1 sztuce
    8. sól, pieprz do smaku
    9. ziele angielskie 5 sztuk
    10. liść laurowy 3 sztuki
    11. gałka muszkatołowa 3 szczypty
    12. olej lub oliwa 3 łyżki
    13. śliwki wędzone 10-15 sztuk

Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szybkowara wkładamy mięso, boczek, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową zalewamy wodą. Gotujemy 20 minut.
  • 2. Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy wątróbkę, dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy około 5-7 minut.
  • 3. Mięso, wątróbkę chłodzimy. Do tłuszczu który pozostał na patelni dolewamy wodę, zamaczamy bułkę.
  • 4. Wszystko kręcimy przez maszynkę na małym sicie, dwa albo trzy razy.
  • 5. Wbijamy jajko, doprawiamy gałką, solą, pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę smarujemy oliwą. Układamy dociskając warstwę pasztetu, następnie układamy śliwki, przykrywamy pasztetem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy