Pasztet zapiekany z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny wegetariański pasztet. Doskonała, zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Łatwy w przygotowaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na keksówkę 20cm x11cm
    400g suchej ciecierzycy
    4 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    2 jaja
    3 łyżki śmietany 18%
    150ml wody
    majeranek
    sól
    pieprz
    suszony, granulowany czosnek

Pasztet zapiekany z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczyć przez cała noc. Na następny dzień zlać wodę, ciecierzycę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 1h). Nie solić, bo będzie się dłużej gotowała.
  • 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić . Lekko ostudzić. Wsypać do wysokiej miski, w której będzie wygodnie miksować.
  • 3. Do ciecierzycy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starta na tarce cebulę, sól, pieprz do smaku, wodę oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2 jaja i lekko zmiksować je z resztą składników. na koniec dodać sporą łyżkę majeranku i wymieszać wszystko łyżką.
  • 4. Wysmarować olejem i wysypać bułką tarta keksówkę. Przełożyć masę, wyrównać wierzch, posmarować olejem. Piec 50 minut w 200C.
    Lub przełożyć masę do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec 15-20 minut w 200C.
  • 5. Pasztet ostudzić i wyjąć z formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy