Pasztet zapiekany z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę moczyć przez cała noc. Na następny dzień zlać wodę, ciecierzycę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 1h). Nie solić, bo będzie się dłużej gotowała.
2.Ugotowaną ciecierzycę odcedzić . Lekko ostudzić. Wsypać do wysokiej miski, w której będzie wygodnie miksować.
3.Do ciecierzycy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starta na tarce cebulę, sól, pieprz do smaku, wodę oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2 jaja i lekko zmiksować je z resztą składników. na koniec dodać sporą łyżkę majeranku i wymieszać wszystko łyżką.
4.Wysmarować olejem i wysypać bułką tarta keksówkę. Przełożyć masę, wyrównać wierzch, posmarować olejem. Piec 50 minut w 200C.
Lub przełożyć masę do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec 15-20 minut w 200C.
Komentarze