Pasztet zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę, podgardle oraz wątróbkę opłukać. Łopatkę i podgardle pokroić na mniejsze kawałki. Wątróbkę oczyścić. Włoszczyznę obrać, opłukać i razem z łopatką i podgardlem przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprawić do smaku solą i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Czerstwe bułki zalać częścią bulionu. Namoczyć a następnie odcisnąć. Pozostały wywar zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć do niego wątróbkę. Wątróbkę zaparzać w wywarze około 20-30 minut. Ostudzić. Mięso (łopatkę, podgardle i wątróbkę) zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z odciśniętą bułką i warzywami z wywaru (nie trzeba dać wszystkich warzyw). Wszystko zmielić 3 razy. Do masy mięsnej dodać jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wlać 1/3 szklanki bulionu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy keksowej. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze