Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową, piersi z kurczaka i podgardle wieprzowe opłukać, oczyścić, przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, opłukać i włożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie wątróbkę oczyścić i przelać zimną wodą. Z wywaru wyjąć mięso, ostudzić. Gorącym wywarem zalać wątróbkę (sparzyć ją). Zostawić ją kilka minut w wywarze. Ugotowane mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z marchewką, pietruszka i selerem z wywaru. Wątróbkę odcedzić i również zmielić. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszoną żurawinę, jajka i dokładnie wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych i piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Komentarze