Pasztet z Żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

delikatny , bez chemii:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • *70 dag łopatki wieprzowej
    *30 dag piersi z kurczaka
    * 40 dag wątróbek drobiowych
    *cebula
    *marchewka
    1/2 selera małego
    *3 listki laurowe
    *4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
    *2 ząbki czosnku
    * 3 jaja
    *2-3 łyżki bułki tartej
    *1 kieliszek koniaku
    3/4 szkl. żurawiny ( ok 100 g suszonej lub mrożonej)
    *2 łyżki smalcu
    *gałka muszkatołowa
    *sól, pieprz
    * 1 łyżka masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem, ang i pieprzem ugotować w osolonej wodzie
  • 2. Wątróbkę opłukać, osuszyć i usmażyć na maśle.
  • 3. Mięso, wątróbkę , włoszczyznę + czosnek przepuścić przez maszynkę 2 razy
  • 4. Do gotowej masy dodać żółtka, tarta bułkę, koniak, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  • pasztet  z żurawiną w foremce 6. Keksówkę natłuścić smalcem.Przełożyć do niej masę, lekko ubić.
  • 7. Piec w 180-190 stopniach C przez godzinę
  • 8. Pozostawić do ostudzenia w foremce

Porady

Pasztet jest dość delikatny, można dodać troszkę smalcu do masy by był bardziej smarowny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować