Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami

4.49 (202 ocen)

  • 60 min

Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla pasztetów mięsnych. To doskonały dodatek do chleba nie tylko dla wegetarian.

  • 60 min

Składniki:

  • - 100g zielonej soczewicy
    - 3 szklanki wody
    - 3 ziemniaki
    - 1 jajko
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 6 pomidorów suszonych w oleju
    - 1 papryczka chili
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka mielonego kminku
    - olej z pomidorów suszonych
    - pestki dyni
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w trzech szklankach wody do miękkości (powinna być lekko rozgotowana). Ziemniaki gotujemy, przekładamy do ugotowanej soczewicy i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów suszonych lub zwykły olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i smażymy jeszcze przez chwilkę. Zawartość patelni przekładamy do masy z soczewicy i ziemniaków. Dodajemy majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Kiedy całość wystygnie, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po wystudzeniu.

Porady

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można posypać posiekanymi pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować