Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w trzech szklankach wody do miękkości (powinna być lekko rozgotowana). Ziemniaki gotujemy, przekładamy do ugotowanej soczewicy i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów suszonych lub zwykły olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i smażymy jeszcze przez chwilkę. Zawartość patelni przekładamy do masy z soczewicy i ziemniaków. Dodajemy majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Kiedy całość wystygnie, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po wystudzeniu.
Porady
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można posypać posiekanymi pestkami dyni.
Komentarze