Pasztet z wędzonej makreli

4.5 (164 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To świąteczne danie pierwszy raz gościło na naszym stole, na pewno zrobię go też w przyszłym roku. Jest delikatny, aromatyczny i przepyszny.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso z wędzonej makreli: 45 dekagramów
    - kremowy twaróg: 20 dekagramów
    - natka pietruszka posiekana: 0.33 pęczka
    - sok z cytryna: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - przyprawa do pasztetu (można zastąpić czerwoną słodką papryką): 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - duże jajo: 1 sztuka
    - sól, pieprz (po pół łyżeczki): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet z wędzonej makreli 1. Mięso oddzielamy od ości.
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, góra dół.
    Foremkę natłuszczamy.
    Mięso miksujemy z serem, posiekaną natką i czosnkiem. Wbijamy jajo i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Przekładamy do formy.
    Pieczemy 25-30 minut,
    Studzimy na kratce, kroimy zimny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować