Pasztet z wątróbką i jabłkiem

  • wyświetlono: 1555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc wątróbkę przez 1-2 godziny w mleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości.

anta19
  • 120min

Składniki

1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku

5 cebul

330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być)

4 jajka

150 g bułki tartej

4-5 łyżek miodu płynnego
1 duże jabłko pokrojone w kostkę

sól, pieprz, majeranek

olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z wątróbką i jabłkiem

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić).


    Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę.

    Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.

    Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet porosołowy z wątróbką

Dodane przez: mariosylwia

Pasztet porosołowy z wątróbką

:-) Gorąco polecam (-:

Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi

Dodane przez: Czarek

Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi

Pasztet możemy włożyć i za pasteryzować...

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Dodane przez: StaryZeszyt

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna...

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Drobiowy pasztet to nasz domowy...

Pasztet z dorsza z pieczonym jabłkiem

Dodane przez: AZgotuj

Pasztet z filetów z dorsza z jabłkiem

Pyszny rybny pasztet z pieczonym...