Pasztet z wątróbką i jabłkiem

  • wyświetlono: 1882 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc wątróbkę przez 1-2 godziny w mleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości.

anta19
  • 120min

Składniki

1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku

5 cebul

330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być)

4 jajka

150 g bułki tartej

4-5 łyżek miodu płynnego
1 duże jabłko pokrojone w kostkę

sól, pieprz, majeranek

olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z wątróbką i jabłkiem

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić).


    Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę.

    Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.

    Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Francuski pasztet z wątróbki

Dodane przez: Reniutka

Francuski pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki należy do klasyki...

pasztet porosołowy z wątróbką

Dodane przez: mariosylwia

Pasztet porosołowy z wątróbką

:-) Gorąco polecam (-:

pasztet

Dodane przez: Anyzkowo

Pasztet z kurczaka i wątróbki

najlepszy domowy !

Pasztet warzywny z jabłkiem i żurawiną

Dodane przez: bienpyt

Pasztet warzywny z jabłkiem i żurawiną

Pasztet inaczej – bo z warzyw i...

Domowy pasztet z wątróbki

Dodane przez: PolskaGotuje

Domowy pasztet z wątróbki

100 % wątróbki w pasztecie. Możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE