Pasztet z wątróbką i jabłkiem

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc wątróbkę przez 1-2 godziny w mleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku

    5 cebul

    330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być)

    4 jajka

    150 g bułki tartej

    4-5 łyżek miodu płynnego
    1 duże jabłko pokrojone w kostkę

    sól, pieprz, majeranek

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z wątróbką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić).


    Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę.

    Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.

    Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować