Pasztet z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo często wykorzystuję do pasztetu mięso z rosołu, można w ten sposób bardzo szybko go przygotować. Z dodatkiem suszonych pomidorów jest smaczny i aromatyczny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanego mięsa z rosołu
    Warzywa z rosołu ( marchew, pietruszka, seler))
    1 cebula
    1 słoik suszonych pomidorów
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka do smaku
    Olej do smażenia

Pasztet z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso mielimy razem z cebulą i ugotowanymi warzywami na sitku o małych oczkach. Pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, pokrojone pomidory, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pasztet przekładamy do foremek, wierzch wyrównujemy łyżką, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy zimny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy