Bardzo często wykorzystuję do pasztetu mięso z rosołu, można w ten sposób bardzo szybko go przygotować. Z dodatkiem suszonych pomidorów jest smaczny i aromatyczny.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 kilogram ugotowanego mięsa z rosołu
Warzywa z rosołu ( marchew, pietruszka, seler))
1 cebula
1 słoik suszonych pomidorów
1 jajko
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka do smaku
Olej do smażenia
Pasztet z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso mielimy razem z cebulą i ugotowanymi warzywami na sitku o małych oczkach. Pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, pokrojone pomidory, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pasztet przekładamy do foremek, wierzch wyrównujemy łyżką, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy zimny.
Komentarze