Pasztet z sosem jabłkowo-chrzanowym

1 (1 ocen)

  • 20 min

Smaczna zimna przekąska ,dla wielbicieli pasztetów ,dodatek sosu wzbogaca to danie.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    0,25 kg boczku
    0,25 kg wieprzowiny
    0,25 kg wątróbek z drobiu
    Kilka grzybków suszonych
    3 jajka
    3 cebule
    1 łyżka smalcu
    3 liście laurowe
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz

    Sos;
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki chrzanu
    3 łyżki musu jabłkowego
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pasztet

Pasztet z sosem jabłkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte grzyby namoczyć, ugotować.
    W dużym rondlu rozgrzać smalec .Włożyć pokrojone w grubą kostkę mięso oprócz wątróbki, posiekane grzyby, obraną cebulę oraz sól i pieprz .Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 1 godzinę .
    Dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min ,ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka ,wymieszać , przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami .
    Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą .Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię ułożyć liście laurowe na wierzchu. Piec około 50-60 min w tem 180 st C.
    Z podanych składników zrobić sos . Pasztet wystudzić i pokroić w plastry i udekorować sosem .

Porady

Można użyć również innego pasztetu, też doskonale smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować