0,5 kg piersi z kurczaka
0,25 kg boczku
0,25 kg wieprzowiny
0,25 kg wątróbek z drobiu
Kilka grzybków suszonych
3 jajka
3 cebule
1 łyżka smalcu
3 liście laurowe
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Pasztet z sosem jabłkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte grzyby namoczyć, ugotować.
W dużym rondlu rozgrzać smalec .Włożyć pokrojone w grubą kostkę mięso oprócz wątróbki, posiekane grzyby, obraną cebulę oraz sól i pieprz .Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 1 godzinę .
Dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min ,ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka ,wymieszać , przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami .
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą .Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię ułożyć liście laurowe na wierzchu. Piec około 50-60 min w tem 180 st C.
Z podanych składników zrobić sos . Pasztet wystudzić i pokroić w plastry i udekorować sosem .
Porady
Można użyć również innego pasztetu, też doskonale smakuje.
Komentarze