Pasztet z soczewicy z liśćmi laurowymi

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Niedługo święta. Z myślą o nich zrobiłam pasztet z soczewicy i warzyw.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • soczewica czerwona - 1,5 szklanki
    dynia kawałek ok. 1 szklanki
    marchew - 2 szt.
    cebula duża- 1 szt.
    czosnek 2 ząbki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
    bułka tarta bezglutenowa, zwykła lub mielone siemię lniane- 2 łyżki
    kurkuma - 1 łyżeczka
    rozmaryn - 1-2 łyżeczki
    cząber - 1 łyżeczka
    sól do smaku
    papryczka chili do smaku
    lisice laurowe kilka
    olej - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy z liśćmi laurowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Obrać warzywa i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać rondel z olejem, dodać warzywa i udusić do miękkości ( ok. 15 minut). Pod koniec duszenia dodać koncentrat i podusić chwilkę razem z warzywami. Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane oraz przyprawy. Zmiksować. Wyłożyć do formy ( użyłam papierowej) a na wierzch położyć liście laurowe z wierzchu posmarowane olejem. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować