pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dzisiaj mam dla Was przepis na dwa pasztety. Dzięki dodatkowym składnikom z podstawowego przepisu na pasztet z soczewicy otrzymamy jego urozmaicona wersję - z pomidorami lub z kurkami

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki (na dwa pasztety):
    - 1 szklanka czerwonej soczewicy,
    - 3 średniej wielkości marchewki,
    - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze
    - 1 duża cebula,
    - 3 jajka
    - 2-3 ząbki czosnku,
    - 1 łyżeczka zmielonego kminku,
    - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    - sól, pieprz,
    - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne
    - olej
    * w wersji z kurkami:
    - 1 szklanka kurek
    - 1 mała cebula
    - masło
    - tymianek
    * w wersji z suszonymi pomidorami:
    - suszone pomidory z oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek)
    - bazylia
    - oregano
    - plastry świeżego pomidora na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Dobrze, żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem.
  • 2. Masę podzielić na dwie części.
  • 3. Do jednej dodać podsmażone na maśle i oleju kurki z drobno posiekaną cebulą. Kurki po usmażeniu można delikatnie posiekać. Dodać zmielony tymianek. Na wierch można ułożyć gałązki tymianku.
  • 4. Do drugiej dodać posiekane suszone pomidory, bazylię i oregano. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów. Oprószyć bazylią i oregano.
  • 5. Masy przelać do drewnianych form lub do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180C, przez ok 40-50 minut. Wystudzić. Przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować