Dzisiaj mam dla Was przepis na dwa pasztety. Dzięki dodatkowym składnikom z podstawowego przepisu na pasztet z soczewicy otrzymamy jego urozmaicona wersję - z pomidorami lub z kurkami
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki (na dwa pasztety):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze
- 1 duża cebula,
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka zmielonego kminku,
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz,
- ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne
- olej
* w wersji z kurkami:
- 1 szklanka kurek
- 1 mała cebula
- masło
- tymianek
* w wersji z suszonymi pomidorami:
- suszone pomidory z oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek)
- bazylia
- oregano
- plastry świeżego pomidora na wierzch
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Dobrze, żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem.
2.Masę podzielić na dwie części.
3.Do jednej dodać podsmażone na maśle i oleju kurki z drobno posiekaną cebulą. Kurki po usmażeniu można delikatnie posiekać. Dodać zmielony tymianek. Na wierch można ułożyć gałązki tymianku.
4.Do drugiej dodać posiekane suszone pomidory, bazylię i oregano. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów. Oprószyć bazylią i oregano.
5.Masy przelać do drewnianych form lub do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180C, przez ok 40-50 minut. Wystudzić. Przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce.
Komentarze