Pasztet z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Pyszny pasztet z samych warzyw, bezmięsny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki soczewicy (użyłam zielonej, ale czerwona też jest dobra)
    2 marchewki
    1 średnia pietruszka
    1 średni seler
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    100 mililitrów oliwy
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Przekąski

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w06i1g 1. Soczewicę zalewamy wodą , opłukujemy, wlewamy świeżą wodę,gotujemy około pół godziny aż zrobi się miękka.
    Po ugotowaniu lekko ją miksujemy.
  • image-07ylgyb 2. W oddzielnym garnku gotujemy obraną marchew, pietruszkę i selera, po ugotowaniu warzywa studzimy i ścieramy na tarce o średnich oczkach
  • image-1wigurx 3. Starte warzywa łączymy z soczewicą, pokrojoną bardzo drobno cebulą, czosnkiem i żółtkiem. Dodajemy bułkę tartą, oliwę i sól oraz pieprz, mieszamy wszystko dokładnie.

    Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
  • image-0hm6w50 4. Masę przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

    Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w lodówce, tak jak pasztet z mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować