Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewamy wodą , opłukujemy, wlewamy świeżą wodę,gotujemy około pół godziny aż zrobi się miękka.
Po ugotowaniu lekko ją miksujemy.
2.W oddzielnym garnku gotujemy obraną marchew, pietruszkę i selera, po ugotowaniu warzywa studzimy i ścieramy na tarce o średnich oczkach
3.Starte warzywa łączymy z soczewicą, pokrojoną bardzo drobno cebulą, czosnkiem i żółtkiem. Dodajemy bułkę tartą, oliwę i sól oraz pieprz, mieszamy wszystko dokładnie.
Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
4.Masę przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w lodówce, tak jak pasztet z mięsa.
Komentarze