Pasztet z selera, soczewicy, oliwek i lubczyku

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Ten pasztet to doskonały pomysł na urozmaicenie śniadania czy kolacji o coś pysznego i zrobionego przez siebie! Wszystkie składniki, jakich do niego użyłam doskonale się komponują, wzajemnie uzupełniają i sprawiają, że całość zachwyca smakiem i zapachem :)))

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o wymiarach 37x11:
    530 g selera obranego
    140 g cebuli obranej
    150 g masła
    50 g soczewicy czerwonej
    80 g pora (część zielona)
    20 sztuk czarnych oliwek
    garść świeżego lubczyku
    1 ½ szklanki przegotowanej wody
    2 kostki rosołowe warzywne
    1 kostka rosołowa drobiowa
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    2 łyżki czosnku granulowanego
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera, soczewicy, oliwek i lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Do dość dużego garnka wrzucamy masło i cebulę i smażymy.
  • 3. Pora kroimy w paseczki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Gdy cebula się usmaży wrzucamy do niej pora i selera, wrzucamy kostki, wsypujemy czosnek, wlewamy wodę i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do selera po 20 minutach jego duszenia.
  • 6. Gdy warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 7. Oliwki kroimy w paseczki, wrzucamy do przestudzonego farszu.
  • 8. Dodajemy też do niego jajka, bułkę tartą, porwany na mniejsze kawałki lubczyk, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 9. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet z selera

4.45 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet z selera

karolabyd Pyszny wegetariański pasztet nie tylko na święta 2 godz.

To może cię zainteresować