Pasztet z sarniny i kurek w płatkach owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Do mniejszego garnka przekładamy wątrobę, pokrojoną w plastry i zalewamy 1 litrem wrzącego wywaru spod mięsa - żeby wątroba się sparzyła.
Wywar od mięsa przecedzamy przez sito. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Warzywa i grzyby przekładamy do mięsa.
2.Mięso, warzywa, grzyby oraz wątrobę mielimy na drobno sitku(do pasztetu). Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, wsypujemy kaszkę orkiszową i przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli masa jest za sucha to dolewamy trochę przecedzonego bulionu.
3.Foremki dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy płatkami owsianymi.
4.Jednolicie wyrobioną masę przekładamy do foremek. Wyłożoną masę dokładnie uklepujemy dłonią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
Pasztet pieczemy w 180°C około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
Pasztet podajemy wystudzony. Pasztet z sarniny wyśmienicie się komponuje z ćwikłą, konfiturą z porzeczki lub żurawiną.
Porady
Pozostały bulion to wspaniała baza pod zupy lub sosy.
Komentarze