Pasztet z sarniny i kurek w płatkach owsianych

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szlachetny w smaku pasztet z sarniny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki gotowane:
    4 gicze z sarny
    kark z sarny
    łopatka z sarny
    żebra z sarny
    pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por)
    pomidor
    500 g kurek
    3-4 liście laurowe
    łyżeczka ziaren pieprzu zielonego
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    szczypta szafranu
    mieszek gwiazdki anyżku
    kwiat muszkatu
    1-2 cm kawałek imbiru
    lubczyk
    sól morska

    500 g wątroby z sarny

    dodatki do pasztetu:
    10 jaj od szczęśliwych kur
    sól morska
    pieprz czarny
    6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
    gałka muszkatołowa
    sos worcestershire

    płatki owsiane do wysypania formy
    masło do nasmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z sarniny i kurek w płatkach owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Mięso przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Do mniejszego garnka przekładamy wątrobę, pokrojoną w plastry i zalewamy 1 litrem wrzącego wywaru spod mięsa - żeby wątroba się sparzyła.
    Wywar od mięsa przecedzamy przez sito. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Warzywa i grzyby przekładamy do mięsa.
  • mięso 2. Mięso, warzywa, grzyby oraz wątrobę mielimy na drobno sitku(do pasztetu). Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, wsypujemy kaszkę orkiszową i przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli masa jest za sucha to dolewamy trochę przecedzonego bulionu.
  • foremki 3. Foremki dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy płatkami owsianymi.
  • pasztet 4. Jednolicie wyrobioną masę przekładamy do foremek. Wyłożoną masę dokładnie uklepujemy dłonią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
    Pasztet pieczemy w 180°C około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
    Pasztet podajemy wystudzony. Pasztet z sarniny wyśmienicie się komponuje z ćwikłą, konfiturą z porzeczki lub żurawiną.

Porady

Pozostały bulion to wspaniała baza pod zupy lub sosy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować