Pasztet z sarniny

  • wyświetlono: 31 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowy pasztet z dziczyzny - sarniny

  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

4 gicze z sarny
kark z sarny
łopatka z sarny
żebra z sarny
500 g wątroby z sarny lub z jelenia
pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por)
3-4 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
3-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta szafranu
kwiat muszkatu
10 jaj od szczęśliwych kur
sól morska
pieprz czarny
6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z sarniny

  • 1. Mięso przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Do mniejszego garnka przekładamy wątrobę, pokrojoną w plastry i zalewamy 1 litrem wrzącego wywaru spod mięsa - żeby wątroba się sparzyła.
    Wywar od mięsa przecedzamy przez sito. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Warzywa przekładamy do mięsa.
    Mięso, warzywa oraz wątrobę mielimy na drobno sitku(do pasztetu). Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, wsypujemy kaszkę orkiszową i przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli masa jest za sucha to dolewamy trochę przecedzonego bulionu.
    Jednolicie wyrobioną masę przekładamy do foremek - ja używam foremek ceramicznych dlatego tylko lekko wysypuję dno kaszką orkiszową. Wyłożoną masę dokładnie uklepujemy dłonią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    Pasztet pieczemy w 180°C około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
    Pasztet podajemy wystudzony. Pasztet z sarny wyśmienicie się komponuje z ćwikłą, konfiturą z porzeczki lub żurawiną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia staropolska

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z karkówki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Rolada z karkówki

Zapraszam na smaczną domową wędlinę...

Szynka z fileta

Dodane przez: Joanna Kryla

Szynka z fileta

Wiadomo, że dziś o dobrą wędlinę...

Pieczeń z żółtym serem

Dodane przez: Nina80

Pieczeń z żółtym serem

pieczeń z żółtym serem na kanapki,...

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

Nie od dziś wiadomo, że domowe...

Domowa wędlina z łopatki

Dodane przez: Gregorhspeed

Domowa wędlina z łopatki

Mój pierwszy wyrób i z pewnością...

Filet z kurczaka parzony - wędzony.

Dodane przez: weronika63

Filet z kurczaka parzony - wędzony

Bardzo smaczny , parzony, wędzony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE