Pasztet z rodzynkami w whisky

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Od dzieciństwa pamiętam zapach domowego pasztetu robionego przez moją Mamę :) Nie dałam mu nawet ostygnąć i lądował na kromce pieczywa :) Dzisiaj i ja robię pasztety, czasem wymyślam i tworzę w nowoczesnej odsłonie jak tym razem, z dodatkiem rodzynek moczonych w whisky.

Bez nazwy-2
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

1,10 kg łopatki wieprzowej
350 g podgardla
200 g wątróbki drobiowej
2-3 łyżki mąki pszennej
ok. 1/4 szklanki oleju
1 kajzerka
1/2 szklanki bulionu z gotowania mięsa
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 cebula
ok. 1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 duże jajka
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki whisky

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z rodzynkami w whisky

  • 1. Łopatkę i podgardle pokroić na kawałki, zalać wodą tak by go tylko zakrywała, dodać ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście laurowe, sól i cebulę. Gotować do miękkości ok. 2 godzin. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, nawet na całą noc.
    Rodzynki namoczyć w whisky.
    Wątróbkę umyć, obtoczyć w mące, smażyć na oleju.
    Kajzerkę namoczyć w bulionie z gotowanego mięsa.
    Mięso (razem z tłuszczem), smażoną wątróbkę, gotowaną cebulę i namoczoną bułkę wraz z całym bulionem przeznaczonym do namoczenia zmielić w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Dodać mielony pieprz, paprykę, mielone ziele angielskie, pieprz cayenne i sól do smaku oraz jajka. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Dodać namoczone rodzynki, jeszcze raz wyrobić.
    Gotową masę mięsną podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch niedużych foremek, wyrównać wilgotną ręką.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Ostudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rodzynkiWielkanocPasztetłopatka wieprzowadomowe wędlinydomowa wędlinapasztet z rodzynkami

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z soczewicy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pasztet z soczewicy

Lekki, zdrowy i dietetyczny pasztet...

image-26roex4

Dodane przez: beniawojt

Pasztet z wątróbki w grzybowym mundurku

Nie ma to jak domowy pasztet,z...

PASZTET DROBIOWY

Dodane przez: ancia

Pasztet drobiowy w słoikch

Moje dzieci bardzo lubią pasztety...

Pasztet z gęsi

Dodane przez: mariwanna

Pasztet z gęsi

choć gęsina bardziej się kojarzy...

pasztet

Dodane przez: marysiaz

Tradycyjny pasztet z żurawiną

Rewelacyjny świąteczny pasztet,...

pasztet z dziczyzny

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pasztet z dziczyzny (sarnina)

Mięso z dziczyzny do pasztetu może...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE