Pasztet z oliwkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam pasztety, ale tylko te domowe. Nie mam odwagi kupić sklepowego- skład zbyt bardzo mnie odstrasza. Dlatego jak zwykle najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie swojskiego, dobrego pasztetu z ulubionymi dodatkami. Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem zielonych oliwek i dużą ilością czosnku .

Składniki:

  • -1kg mięsa wieprzowego (szynka)
    -400g wątróbki z indyka
    -1 średnia marchewka
    -6 ząbków czosnku
    -1 biała cebula
    -pół łyżeczki gałki muszkatałowej
    -2 liście laurowe
    -4 kuleczki ziela angielskiego
    -duża garść zielonych oliwek z zalewy
    -3 jajka
    -1 łyżeczka pieprzu czarnego
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżka suszonych warzyw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o2ub6q 1. -mięso wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na kawałki
    -cebulę, marchew, czosnek obieramy i kroimy wszystko na pół
    -mięso i warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszone warzywa, ziele angielskie, liść naurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umytą wątróbkę i gotujemy jeszcze z 10 minut (wątróbka musi być w środku lekko różowa, ale bez krwi)
    -wywar odlewamy od mięsa- zostawiamy tylko mięso, warzywa i studzimy
    -warzywa i mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
    -na koniec dodajemy jajka, oliwki i ponownie mieszamy
    -rozgrzewamy piekarnik do 180C
    -całość przekładamy do formy sylikonowej i pieczemy 1h, a nawet ponad aż góra się lekko zrumieni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować