Pasztet z mięsa rosołowego w sosie grzybowym

  • wyświetlono: 618 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

W tym pasztecie zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Pozwala on w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. A do tego sos i niepowtarzalny smak grzybów leśnych. Jednym słowem pycha obiad.

AnetaJ
  • 1min
  • Średni

Składniki

Pasztet
1kg mięsa drobiowego z rosołu
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
Kawałek ugotowanego selera
4 jajka
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
Natka pietruszki
Sól do smaku
Masło do wysmarowania formy

Sos grzybowy
400 g grzybów leśnych
2 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany
2 szklanki bulionu
Oliwa
Sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
Koperek suszony
Tymianek suszony

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z mięsa rosołowego w sosie grzybowym

  • 1. Pasztet - Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy jajka, mieszamy.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy mięsną masę, wyrównujemy wierzch. Pasztet pieczemy 45 minut w 170stopniach.

    Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.

    Pasztet z sosem podawać na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki. Pasztet można podać też na zimno do pieczywa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakigrzybyPasztettania kuchniaMój niedzielny obiadsos grzybowyprosty przepisPasztet z mięsa rosołowego

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v87wb0

Dodane przez: beniawojt

Pasztet jajeczny z grzybowym oczkiem

Pyszny,jajeczny dodatek do pieczywa,taki...

pasztet

Dodane przez: Aga72

Pasztet z mięsa z rosołu

Zostaje wam mięso kurze z rosołu...

pasztet z dodatkiem soczewicy

Dodane przez: mirka772

Pasztet z mięsa i soczewicy

idealnie pasuje do świeżego chleba...

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

Dodane przez: gotowanietoproste

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza,...

pasztet

Dodane przez: ania-gotuje

Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

Pyszny, kremowy, łatwy do krojenia....

pasztet z mięs mieszanych

Dodane przez: iziona

Wielkanocny pasztet z mięs mieszanych

Wielkanocny bo z jajem i obowiązkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE