REKLAMA

Pasztet z łososia dorsza i pieczarek

wyświetlono: 789 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet.

opublikowany: 05.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • pasztet łososiowy:


    50 dkg łososia

    1 jajko gotowane

    1 cebula

    1/2 pęczka koperku

    1 bułka czerstwa

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    sól, pieprz

    1 jajko

    mleko

    1 łyżka masła


    pasztet z dorsza:


    350 g filetu z dorsza

    2 jajka gotowane

    200 g pieczarek

    sól, pieprz

    1 bułka

    mleko

    przyprawa do ryb

    1 jajko

    1 cebula

    1 łyżka masła


    pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet z dorsza:


    Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku, mocno odciskam i tez miele maszynką. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Ostudzone dodaję do ryby. Koper kroję i też dodaję, jajko,przyprawę do ryb, sól, pieprz, rozpuszczone i ostudzone masło. Masę mieszam.


    Pasztet z łososia:


    Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam.


    Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza, na nią masę z łososia. Z wierzchu smaruję pasztet olejem rzepakowym, posypuje pieprzem czerwonym.

    Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę pasztet godzinę. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

PASZTET Z DYNI I PIECZAREK

Pyszny jarski pasztecik, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno

kategoria: Pasztet opublikowany: 10.10.2018 | wyświetlono: 6336 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Pasztet z jajek i pieczarek

Pasztet z jajek z dużą porcją zieleniny jest naprawdę pyszny, u mnie wszystkim smakuje:)

kategoria: jajko Pasztet opublikowany: 18.04.2014 | wyświetlono: 8944 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE