Pasztet z łososia dorsza i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pasztet łososiowy:


    50 dkg łososia

    1 jajko gotowane

    1 cebula

    1/2 pęczka koperku

    1 bułka czerstwa

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    sól, pieprz

    1 jajko

    mleko

    1 łyżka masła


    pasztet z dorsza:


    350 g filetu z dorsza

    2 jajka gotowane

    200 g pieczarek

    sól, pieprz

    1 bułka

    mleko

    przyprawa do ryb

    1 jajko

    1 cebula

    1 łyżka masła


    pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pasztet

Pasztet z łososia dorsza i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet z dorsza:


    Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku, mocno odciskam i tez miele maszynką. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Ostudzone dodaję do ryby. Koper kroję i też dodaję, jajko,przyprawę do ryb, sól, pieprz, rozpuszczone i ostudzone masło. Masę mieszam.


    Pasztet z łososia:


    Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam.


    Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza, na nią masę z łososia. Z wierzchu smaruję pasztet olejem rzepakowym, posypuje pieprzem czerwonym.

    Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę pasztet godzinę. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Grzyby Łosoś Pieczarki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować