Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

4.5 (173 ocen)

  • 5 godz. 30 min

Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników.

  • 5 godz. 30 min

Składniki:

  • (2-3 keksówki) (*)
    1 kura/kogut
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    przyprawa rosołowa
    Dodatkowo:
    1 marchewka (duża)
    2 cebule
    2 jajka
    2 suche bułki namoczone w rosole
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1,5 łyżki majeranku
    pieprz ziołowy i naturalny
    sól
    Ponadto:
    olej/smalec do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pasztet

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cwpbyw 1. Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą.
    Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową.
    Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości.
    Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa.
  • image-05bkgms 2. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • image-1cogurk 3. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • image-1clilkx 4. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości.
  • image-0cv667s 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.

Porady

(*) Piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach 11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej (długość - 31 cm, szerokość - 10 cm, wysokość - 5,5 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (153 ocen)

Pasztet z kury

4.49 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z pieczarkami i marchewką

To może cię zainteresować