Składniki (na keksówkę o długości 25 cm):
0,4 kg karkówki
0,35 kg surowego boczku
0,25 kg wątroby wieprzowej lub drobiowej
1 udko z kurczaka
0,25 kg kurek
1 kajzerka
2 cebule
2 marchewki
2 jajka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, inne przyprawy według uznania
Pasztet z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, żeby się zeszkliła.
2.Mięso, boczek kroimy w kawałki, podlewamy wodą wrzucamy udko z kurczaka i gotujemy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dorzucamy wątróbkę. Jak się ugotuje wyjmujemy z wywaru i studzimy.
3.Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.
4.Mięso wraz z marchewką mielimy dwa razy. Następnie doprawiamy, dodajemy bułkę wcześniej namoczoną, grzyby kurki dokładnie umyte i mieszamy z jajkami na jednolitą masę.
5.Masę przekładamy do nasmarowanej olejem formy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.
Komentarze