pasztet z kurczaka z suszonymi śliwkami

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

...bardzo smaczny domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek. Z podanych składników wychodzą trzy aluminiowe foremki pasztetu o długości 22cm foremki pasztetu. Ja całość mieliłam raz trzy razy...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg podudzi z kurczaka
    500 g wątróbki
    2 średnie marchewki
    2 małe cebule
    5 ząbków czosnku
    1 bułka
    2 jajka
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    słodka papryka
    ostra papryka
    majeranek
    czubryca
    suszone śliwki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet drobiowy

Pasztet z kurczaka z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka obsmażamy. Mięso i marchewkę przekładamy do garnka dodajemy iście laurowe, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
    Gotujemy ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
  • 2. W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę. W niedużym garnku zagotowujemy wodę, wyłączmy gaz i wrzucamy wątróbkę aby się zaparzyła.
  • 3. Cebulę kroimy byle jak i lekko obsmażamy pod koniec dodając czosnek.
  • 4. Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić trzy razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy. Masę wyrabiamy, dodając do smaku pozostałe przyprawy oraz jajka. Na koniec wrzucamy pokrojone suszone śliwki.
  • 5. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować