...bardzo smaczny domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek. Z podanych składników wychodzą trzy aluminiowe foremki pasztetu o długości 22cm foremki pasztetu. Ja całość mieliłam raz trzy razy...
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg podudzi z kurczaka
500 g wątróbki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
5 ząbków czosnku
1 bułka
2 jajka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
słodka papryka
ostra papryka
majeranek
czubryca
suszone śliwki
Pasztet z kurczaka z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka obsmażamy. Mięso i marchewkę przekładamy do garnka dodajemy iście laurowe, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
2.W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę. W niedużym garnku zagotowujemy wodę, wyłączmy gaz i wrzucamy wątróbkę aby się zaparzyła.
3.Cebulę kroimy byle jak i lekko obsmażamy pod koniec dodając czosnek.
4.Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić trzy razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy. Masę wyrabiamy, dodając do smaku pozostałe przyprawy oraz jajka. Na koniec wrzucamy pokrojone suszone śliwki.
5.Przekładamy masę do foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.
Komentarze