Zdarza mi się w zamrażarce przechowywać gotowane mięso rosołowe. Kiedy już nazbieram odpowiednią ilość, piekę pasztet. Ten akurat jest z kruszonką.
1 godz. 15 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Składniki na jedną keksówkę:
1 kg drobiowego mięsa rosołowego
200g słoniny
200g boczku
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta kminu rzymskiego
2 małe jajka
1 mała łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Pasztet z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie siekamy ze sobą, w trakcie dosypując stopniowo bułkę tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki.
Pasztet:
W maszynce do mięsa mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy.
Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo lepiej kroił.
Komentarze