Pasztet z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Zdarza mi się w zamrażarce przechowywać gotowane mięso rosołowe. Kiedy już nazbieram odpowiednią ilość, piekę pasztet. Ten akurat jest z kruszonką.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną keksówkę:
    1 kg drobiowego mięsa rosołowego
    200g słoniny
    200g boczku
    1 mała cebula
    2 małe ząbki czosnku
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Szczypta kminu rzymskiego
    2 małe jajka
    1 mała łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu

    Kruszonka:
    20g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    Garść orzechów włoskich
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kruszonka Pasztet

Pasztet z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie siekamy ze sobą, w trakcie dosypując stopniowo bułkę tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki.
    Pasztet:
    W maszynce do mięsa mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy.
    Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo lepiej kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować