Pasztet z królikiem i żurawiną

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Już chyba tradycją stało się, że na każde Święta robię pasztet. Zazwyczaj ze sprawdzonego babcinego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Tym razem do pasztetu dodałam suszoną żurawinę, która dodała mu delikatnej słodyczy i nieskromnie powiem, że to chyba najlepszy pasztet jaki do tej pory zrobiłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
    1 kg mięsa z kurczaka
    1/2 kg karkówki wieprzowej
    1/2 kg wędzonego boczku lub podgardla
    40 dkg wątróbki drobiowej
    3-4 marchewki
    1/2 małego selera korzeniowego
    1 pietruszka
    3 bułki (mogą być suche)
    4 jajka
    3-4 liście laurowe
    5-6 ziaren jałowca
    1 gałka muszkatołowa starta na drobnej tarce
    czarny pieprz
    sól
    500-600 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królikiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika, kurczaka, wieprzowinę oraz marchewki, selera i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem ziaren jałowca do czasu aż mięso będzie miękkie, a nawet odrobinę rozgotowane. Ugotowane mięso razem z surową wątróbką i wędzonym boczkiem mielimy dwukrotnie w maszynce. Mielimy także ugotowane warzywa. W rosole pozostałym z gotowania mięsa namaczamy bułki, a następnie również je mielimy. Do mięsnej masy dodajemy jajka i startą gałkę muszkatołową i około 250-300 g żurawiny. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do jednorazowych foremek aluminiowych i wygładzamy. Na wierzch każdej foremki wysypujemy trochę pozostałej suszonej żurawiny i wlewamy trochę rosołu pozostałego z gotowania mięsa. Jeśli chcecie by pasztet miał miękką konsystencję odpowiednią do smarowania, to na wierzch pasztetu przed upieczeniem wylewamy około 1 cm warstwę rosołu, a jeśli pasztet ma być zwarty i idealny do krojenia na plastry, to na wierzch pasztetu wystarczy wylać około 2-3 łyżki rosołu. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około godzinę. Z podanej ilości składników wychodzi 8 foremek o pojemności 500 ml. Oczywiście pasztet można upiec w innych foremkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować