Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze

4.97 (171 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszny pasztet, przepis prosty i efekt murowany;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg królika
    0,5 kg boczku (parzonego lub surowego)
    0.5 kg wątróbki drobiowej
    2 bułki
    3-4 cebule
    3 jaja
    bułka tarta
    majeranek
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    mielona czerwona słodka papryka
    smalec
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.97 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika wraz z boczkiem, po zagotowaniu zbieramy burzyny i dokłada, ziele angielskie, obraną cebulę w całości oraz liść laurowy. Dusimy przez 50 minut po tym czasie wkładamy do garnka wątróbkę drobiową i dusimy wszytko jeszcze 10 min. Po wystygnięciu mięsa królika oddzielamy od kości, następnie wszystko z garnka mielimy przez maszynkę. Namaczamy bułki odciskamy je zwody i też mielimy przez maszynkę. Do gotowej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, czerwoną paprykę, sól i drobno posiekaną natkę następnie wszystko razem mieszamy.

    Foremkę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą i nakładamy do niej naszą masę. Pieczemy w piekarniku 45 min w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować