REKLAMA

Pasztet z królika w słoiku

wyświetlono: 105 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ten przepis to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Taka forma wygląda bardzo elegancko i pysznie smakuje. Dodatkową zaletą jest fakt, że taki domowy pasztet przechowywany w chłodnej piwnicy lub lodówce przetrwa za sprawa aromatycznego masła, wg mnie kanapka z domowym chlebem i kiszonką, pasztetem to coś co umili nie tylko jesienną kolację.

opublikowany: 16.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g pokrojonego obranego mięsa z królika
    1/2 szklanki rosołu z królika wraz z grzybami (1-2 kapelusze)
    2 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    ugotowany ząbek czosnku

    pieprz, sól, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano, cząber, czosnek staropolski

    1 kostka masła
    po gałązce tymianku na słoiczek
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • pasztet z królika w sloiku 1. W wysokiej misce miksuję na gładką masę mięso, warzywa razem z rosołem.
    Całość przelewam i odparowuje nadmiar płynu przez około 30 minut (trzeba uważać, bo chlapie) . Na koniec doprawiam do smaku
  • pasztet z królika w sloiku 2. Gorącą masę przekładam do słoiczków, na wierzchu układam gałazki tymianku. Pozostawiłam miejsce na masło.
  • pasztet z królika w sloiku 3. Na warstwę pasztetu z tymiankiem układam pokrojone kawałki masła, tak by po roztopieniu przykryło warstwą tłuszczu pasztet (powstaje około 1cm warstwa, na 3 słoiczki zużyłam 1/2 kostki masła)
  • pasztet z królika w sloiku 4. Tak przygotowane słoiczki zakręcam i pasteryzuję przez 15 minut. Masło się rozpuszcza i przechodzi aromatem tymianku.

Porady

Mięso pozostaje mi z gotowania barszczu /przepis/barszcz-z-krolika, z tej proporcji po odjęciu mięsa od kości pozostaje około 500 g mięsa Z podanej porcji powstaje około 5 słoiczków o pojemności 250 ml Jeżeli ktoś posiada o dużej mocy blender, można zmniejszyć ilość rosołu, który ułatwia miksowanie. Masło musi pokryć pasztet - stanowi warstwę ochronną przed psuciem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elka72 elka72

Domowy pasztet w słoiku

Trochę pracochłonny ale warto go zrobić. Smak i zapach po otwarciu słoika wynagradza trud naszej pracy.

kategoria: Pasztet opublikowany: 27.09.2016 | wyświetlono: 43225 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Pasztet z królika

Prawdziwie smaczny domowy pasztet. Idealny na święta i różne uroczyste okazje!

kategoria: dania mięsne Pasztet opublikowany: 25.04.2014 | wyświetlono: 5154 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE