Pasztet z królika i fasoli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowy pasztet z królika z własnej hodowli,dodatek fasoli sprawia że smakuje inaczej niż zwykle i wprost smaruje się na kanapce,pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    2 udka drobiowe
    40 dag fasoli jaś
    30 dag wątróbek drobiowych
    2 cebule
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    3 kajzerki czerstwe
    5 jajek
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liść laurowy
    gałka muszkatołowa do smaku
    imbir mielony do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    sól do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet z królika i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą odstawić na całą noc,następnego dnia odcedzić zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości,odcedzić zostawić do wystygnięcia.
  • 2. Tuszkę królika myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą tak aby przykrywała mięso dodajemy ziele liść laurowy,pieprz ziarnisty i gotujemy aż mięso będzie miękkie,warzywa -pietruszkę marchewkę seler oskrobać dodać w trakcie gotowania,5 minut przed końcem gotowania dodać drobiową wątróbkę.Ugotowane mięso i wątróbkę wyjąć z wywaru,ostudzić i obrać.
  • 3. Skręcić przez maszynkę o drobniutkich oczkach razem z fasolą i ugotowaną marchewką,do masy wbić jajka,dodać kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą,cebulę drobniutko posiekać zeszklić na oleju na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawić do smaku ziołami i solą wg swojego uznania.Wyrobić dokładnie ręką,gdy masa jest sucha można dolać troszkę wywaru z mięsa.
    Masę wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki wyrównać wierzch łyżką piec 60 minut w temp 180*c.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować