Pasztet z królika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 królik
    • 500 g wątróbek drobiowych
    • 800 g boczku surowego
    • 4 liście laurowe
    • ziele angielskie i jałowiec po kilka sztuk
    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 1 mały seler
    • 3 jajka
    • 2 kajzerki
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 5 łyżek oliwy
    • 1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Królika i boczek zalać wodą, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 1 łyżkę soli i zagotować. Dodać obrane marchewki, seler i całe cebule.
    • Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu.
    • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość.
    • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości.
    • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz namoczone wcześniej i odciśnięte z wody kajzerki.
    • Do masy mięsno-warzynej wlać bulion z gotowania, oliwę, dodać jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
    • Masę wymieszać, najlepiej ręką, do połączenia się składników.
    • Pasztet przełożyć do keksówek nasmarowanych olejem. Z tej porcji wyszły mi 4 małe keksówki aluminiowe jednorazowe.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 60 minut.

Porady

Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować