Pasztet z królika

4.5 (167 ocen)

Wiem, ze nie każdy lubi królika, ale ja tak i moje chłopaki też. Zrobiłam więc z niego pasztet.

Składniki:


  • 1 królik sprawiony z wątróbką ( 1,7 kg )
    600 g świeżego boczku
    2 świeże bułki ( 160 g )
    1 duża cebula
    2 łyżki smalcu gęsiego
    3 jajka
    500 ml wody
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    2 łyżki majeranku
    2 czubate łyżki przyprawy do pasztetu
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
    Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki.
    Cebulę obrać i umyć.
  • 2. Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą.
    Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem.
    Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu.
    Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu.
    Powinno go zostać około 1 szklanka.
  • 3. Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć.
    Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
    Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem.
    Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ).
  • 4. Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę.
    Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut.
    Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować