Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
20 dag wędzonego boczku
20 dag wątróbki drobiowej
2 kapelusze kani (leśny grzyb) usmażone bez panierki i posolone.
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
listek laurowy
ziarenka ziela angielskiego i pieprzu po 5 sztuk
sól
pieprz
oraz
1 kajzerka namoczona w rosole
½ szklanki bułki tartej
1 cebula
3 jajka
gałka muszkatołowa
imbir mielony
Pasztet z kanią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, włożyć mięsa i warzywa, dodać cebulę listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, posolić. Po ugotowaniu wyjąć mięsa, seler, pietruszkę i marchew – wystudzić. Na oleju usmażyć wątróbkę i wystudzoną zemleć razem z mięsem, warzywami, surową cebulą i odciśniętą bułką. Mięsa dobrze wyrobić, dodać gałkę, imbir, bułkę tartą, pieprz, sól. Wbić żółtka, wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć z masą. Przełożyć do blaszki połowę masy pasztetowej, ułożyć na niej grzyby i przykryć pozostałą masą – wyrównać. Piec 50-60 min. w temperaturze 180º.
Porady
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, a jeśli zbyt gęsta 2 łyżki śmietany.
Komentarze