Pasztet z kanią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny pasztet z leśnymi grzybami

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 ćwiartki z kurczaka
    20 dag wędzonego boczku
    20 dag wątróbki drobiowej
    2 kapelusze kani (leśny grzyb) usmażone bez panierki i posolone.
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    listek laurowy
    ziarenka ziela angielskiego i pieprzu po 5 sztuk
    sól
    pieprz

    oraz
    1 kajzerka namoczona w rosole
    ½ szklanki bułki tartej
    1 cebula
    3 jajka
    gałka muszkatołowa
    imbir mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kanią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet z kania 1. Do garnka wlać wodę, włożyć mięsa i warzywa, dodać cebulę listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, posolić. Po ugotowaniu wyjąć mięsa, seler, pietruszkę i marchew – wystudzić. Na oleju usmażyć wątróbkę i wystudzoną zemleć razem z mięsem, warzywami, surową cebulą i odciśniętą bułką. Mięsa dobrze wyrobić, dodać gałkę, imbir, bułkę tartą, pieprz, sól. Wbić żółtka, wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć z masą. Przełożyć do blaszki połowę masy pasztetowej, ułożyć na niej grzyby i przykryć pozostałą masą – wyrównać. Piec 50-60 min. w temperaturze 180º.

Porady

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, a jeśli zbyt gęsta 2 łyżki śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować