Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 gotowana kaczka z rosołu
    • warzywa z rosołu, u mnie bez marchewki, bo zjedliśmy ją z rosołem
    • 3 ziemniaki ugotowane
    • 1 szklanka śmietanki 30%
    • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 szklanka śliwek suszonych
    • sól, pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa
    • 2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ziemniaki i warzywa z rosołu - pietruszka, seler, por, cebula.
    • Dodać śmietanę, siemię lniane, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
    • Wymieszać mięso z natką pietruszki i pokrojonymi śliwkami suszonymi.
    • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe, aluminiowe keksówki.
    • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut.

Porady

Oczywiście można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka.zamiast ziemniaków i siemienia lnianego. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować