Pasztet z jajek z pieczarkami

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pasztet z jajek i pieczarek to smaczna przystawka którą można podać przy okazji rozmaitych przyjęć i świąt.
Jest to także wegetarańska odmiana mięsnego pasztetu ,zastępująca wędlinę na kanapkę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    2 surowe jajka
    200 g pieczarek
    1 duża cebula
    100 g mrożonego groszku z marchewką
    100 g żółtego sera
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3/4 szklanki bułki tartej
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka majonezu
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki Pasztet

Pasztet z jajek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pieczarki oczyścić i także zetrzeć na tej samej tarce.
    Na patelni rozgrzać olej,wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić,następnie dodać starte grzyby i smażyć,aż cała woda z nich odparuje.
    Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Do startych jajek dodać,usmażone pieczarki z cebulą,pokrojony w kostkę ser,groszek z marchewką,majonez ze śmietaną,bułkę tartą,posiekany szczypiorek,surowe jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wymieszać.
  • 3. Foremkę keksową o wymiarach 12x30 wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą,a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować