Pasztet z jajek i pieczarek to smaczna przystawka którą można podać przy okazji rozmaitych przyjęć i świąt.
Jest to także wegetarańska odmiana mięsnego pasztetu ,zastępująca wędlinę na kanapkę.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
200 g pieczarek
1 duża cebula
100 g mrożonego groszku z marchewką
100 g żółtego sera
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3/4 szklanki bułki tartej
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej
Pasztet z jajek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane jajka obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki oczyścić i także zetrzeć na tej samej tarce.
Na patelni rozgrzać olej,wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić,następnie dodać starte grzyby i smażyć,aż cała woda z nich odparuje.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
2.Do startych jajek dodać,usmażone pieczarki z cebulą,pokrojony w kostkę ser,groszek z marchewką,majonez ze śmietaną,bułkę tartą,posiekany szczypiorek,surowe jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wymieszać.
3.Foremkę keksową o wymiarach 12x30 wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą,a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
Komentarze