Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny pasztet z udźca z indyka z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów. Najlepiej smakuje z pieczywem domowej roboty.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udziec z indyka 1300 gram
    boczek surowy 400 gram
    cebula 1 szt
    szpinak świeży 50 gram
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    bułka czerstwa 2 małe szt
    mleko 1 szklanka
    jajka 3 szt
    suszone pomidory 5-6 dużych kawałków
    zioła prowansalskie 2 łyżki
    majeranek 1 czubata łyżka
    sól
    pieprz
    ziele angielskie całe kilka ziarenek
    liście laurowe kilka szt

Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela.
    Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony szpinak, dusić 1 minutę.
    Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć.
    Mięso zmielić w maszynce razem z bułkami oraz cebulą i szpinakiem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
    Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do masy. Dodać również przyprawy. Wymieszać wszystko i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
    Piec pasztet przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
    Smacznego :)

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie blaszki pasztetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy